Pasta z soczewicy

Jako, że po świętach wypadałoby zjeść coś dietetycznego i zdrowego – przerzuciłam się na produkty zbożowe i strączkowe, z dodatkiem warzyw zielonych i czerwonych. Tym razem jest to kolejny prosty w wykonaniu przepis na pastę z soczewicy. Nadaje się do pieczywa (na ciepło lub zimno) a także jako farsz do naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy (czerwonej lub zielonej)
  • 1 cebula
  • 5-6 szt suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Soczewicę należy gotować w niewielkiej ilości wody przez ok. 10 – 15 min. (najlepiej zastosować się do zaleceń na opakowaniu).

W tym czasie pokrojoną w kostkę cebulę trzeba zeszklić na małej ilości tłuszczu (oliwa lub masło).

Ugotowana soczewica musi nieco przestygnąć. Następnie przekładamy ją do naczynia, do którego dodajemy także pomidory suszone, cebulę, przyprawy oraz oliwę. Można użyć oliwy z oliwek. Ja skorzystałam z oliwy, w której do tej pory pływały pomidory. Wszystkie składniki blenderujemy na jednolitą masę. Gotowe.

Smacznego!

źródło zdjęcia: www.daa.asn.au