Diety ciąg dalszy,
czyli tym razem zdrowe placuszki owsiane bez tłuszczu i bardzo niewielką ilością mąki.
Składniki:
na ok. 5-6 sztuk w zależności od wielkości
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut aż spęcznieją. Następnie do płatków dodać jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię (polecam teflonową do naleśników). Smażyć z każdej strony na złocisty kolor.
Dodatki:
Do placuszków bardzo dobrze pasuje pasta jajeczna, chudy twaróg, dżem owocowy lub tradycyjny jogurt naturalny.
Można podawać na ciepło, ale również na zimno. Idealne na drugie śniadanie do pracy!
Smacznego!