Z okazji Sylwestrowej domówki przygotowaliśmy pizzę na pełnoziarnistym cieście z papryką, mozzarellą i szynką parmeńską.
Oto bardzo prosty przepis na jej przygotowanie:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki razowej chlebowej (może być pszenna lub żytnia, dowolnie)
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 40g drożdży świeżych
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
Dodatki na pizzę:
- 1 opakowanie mozzarelli
- 5 plasterków szynki parmeńskiej (w wersji vege można szynkę zastąpić jakimś warzywem, np. brokułem lub rukolą)
- 1 zielona papryka
- 1 mała cebula
- starty ser żółty
- sos pomidorowy (np. przecier pomidorowy z dodatkiem bazylii i oregano)
- sos czosnkowy (np. jogurt typu greckiego, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku i oregano)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą w misce do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto bardzo będzie kleić się do dłoni – można dodać więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny na wyrośnięcie.
W tym czasie pokroić paprykę i cebulę – lekko podsmażyć na patelni.
Jak ciasto większy swoją objętość, wyłożyć je na wysmarowaną masłem formę lub kamień do pieczenia pizzy. Na ciasto wyłożyć wszystkie składniki, w pierwszej kolejności sos pomidorowy.
Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 30 minut.
Smacznego!
Zdjęcie pochodzi z cookingmatters.org