Tym razem przepis na kruche rogaliki z powidłami. Jest to modyfikacja przepisu jaki znalazłam na blogu Ciasteczkolandia. Sposób przygotowania jest prosty i szybki. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła do wypieków, zimnego
- 120 g cukru
- 2 jajka (+ 1 do posmarowania rogalików)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek śmietany 18% (lub jogurtu greckiego)
- powidła (ja użyłam domowych powideł czekoladowo-śliwkowych)
Taka ilość składników wystarczyła mi na 28 rogalików.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy wsypać do misy i wyrobić ciasto. W międzyczasie trzeba rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Po dokładnym połączeniu składników należy podzielić ciasto na 4 kule i rozwałkować każdą na okrągły kształt o grubości 0.5 cm. Rozwałkowane ciasto trzeba podzielić na 8 trójkątów.
Na szerszym brzegu trójkąta należy wyłożyć małą łyżeczkę powideł i zwinąć w kierunku wąskiego końca.
Przed pieczeniem można wysmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem.
Następnie wrzucamy rogaliki do piekarnika na ok 30-35 minut w temperaturze 180 st.C.
Smacznego!