O składnikach znanej Nutellli, którą dostaniemy w sklepie możemy usłyszeć same negatywne informacje.
Skład nie jest zbyt długi, ale nie da się ukryć – nie należy do zdrowych. Ponad połowa opakowania to cukier (56,7%), kolejną dużą część stanowi olej palmowy. Jak na krem orzechowo – czekoladowy zawiera niewielu orzechów (13%). Dodatkowo mamy tutaj mleko w proszku i serwatkę w proszku. Plus kilka emulgatorów.
W dodatku nie jest to najtańszy dodatek do kanapek i innych przekąsek.
Mam dla Was przepis na domową Nutellę dosłownie z 4 prostych i łatwo dostępnych składników. To idealna alternatywa, szczególnie dla dzieci ponieważ zawiera niewiele cukru.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła lub kremu orzechowego (warto wybierać te, które mają w składzie 100% orzechów)
- 1 łyżka miodu (można dodać więcej, ale 1 łyżka jest w sam raz jeżeli nie lubicie przesłodzonych rzeczy)
Przygotowanie:
Zgniatamy banany na niemalże jednolitą masę. Dodajemy do nich pozostałe składniki do równomiernego połączenia się. Gotowe 🙂
Taką pastę można używać do kanapek, omletów, deserów, ciast.
Ze składnikami można dodatkowo poszaleć dodając daktyle lub ekstrakt z wanilii – wtedy najlepiej użyć blendera aby uzyskać aksamitny krem.
Smacznego 🙂