Domowa Nutella – pyszna pasta czekoladowa z kilku składników

O składnikach znanej Nutellli, którą dostaniemy w sklepie możemy usłyszeć same negatywne informacje.

Skład nie jest zbyt długi, ale nie da się ukryć – nie należy do zdrowych. Ponad połowa opakowania to cukier (56,7%), kolejną dużą część stanowi olej palmowy. Jak na krem orzechowo – czekoladowy zawiera niewielu orzechów (13%). Dodatkowo mamy tutaj mleko w proszku i serwatkę w proszku. Plus kilka emulgatorów.

W dodatku nie jest to najtańszy dodatek do kanapek i innych przekąsek.

Mam dla Was przepis na domową Nutellę dosłownie z 4 prostych i łatwo dostępnych składników. To idealna alternatywa, szczególnie dla dzieci ponieważ zawiera niewiele cukru.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła lub kremu orzechowego (warto wybierać te, które mają w składzie 100% orzechów)
  • 1 łyżka miodu (można dodać więcej, ale 1 łyżka jest w sam raz jeżeli nie lubicie przesłodzonych rzeczy)

Przygotowanie:

Zgniatamy banany na niemalże jednolitą masę. Dodajemy do nich pozostałe składniki do równomiernego połączenia się. Gotowe 🙂

Taką pastę można używać do kanapek, omletów, deserów, ciast.

Ze składnikami można dodatkowo poszaleć dodając daktyle lub ekstrakt z wanilii – wtedy najlepiej użyć blendera aby uzyskać aksamitny krem.

Smacznego 🙂

Cześć, używam plików Cookies

Używam informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych oraz w celu dostosowania strony do użytkowników. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z mojej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Ok, rozumiem Zobacz więcej